NyítólapSzakrendelésKapcsolat

DERÉKFÁJÁS    

 

A derékfájást kiváltó
okok és
tünetei

A derékfájás okai

A  derékfájás tünetei első ízben általában 20-55 éves kor között jelentkeznek, nőknél gyakrabban fordulhat elő. A derékfájás többnyire hirtelen mozdulatra, hajlásra, felegyenesedésre, ill. nagy súly emelése közben alakul ki, néha semmilyen előzménye sincsen. Előfordulhat, hogy a huzamos ülés és állás, vagy fekvés közben végzett forduló mozdulat fájdalmas okoz, emiatt szinte járásképtelenség alakulhat ki.

A derékfájást sok tényező okozhatja, az alapján csoportosíthatjuk, hogy maga a fájdalom a lábba vagy az alhasba sugárzik, jelentkezik-e zsibbadás, ha igen, akkor hol. Az ok feltárása után derül ki, hogy a panaszokat idegbecsípődés, kopás, gerincsérv, gerinccsatorna szűkület, nőgyógyászati, ill. urológiai probléma okozza.

Gerincsérv

A porckorong elveszti tartását és hátrafelé kitüremkedik (esetleg külső burka el is szakad és a belsejében levő, lágy gumihoz hasonló anyag kinyomódik belőle), ahol közvetlen nyomás alá helyezi a gerinc belsejéből, a gerinccsatornából kilépő idegeket.

Isiász (népnyelven idegzsába vagy hexenschuss)

Több dolog okozhatja: gerincsérv, ami az ülőideget (nervus ischiadicus) nyomja vagy bármitől bekövetkező idegbecsipődés. Éles, a farpofákba és a láb hátulsó felszínére sugárzó fájdalom jellemzi.

derékfájás reumatológus magánrendelés

Gerinccsatorna szűkület (Canalis spinalis stenosis)

A gerincvelőt és az idegeket körülvevő, a csigolyák által képzett csontos csatorna beszűkült. Ennek oka a csigolyák csontállományának túlnövekedése, ami egy idő után szintén nyomhatja a gerincvelőt és az idegeket.

Csigolyabántalom ( Spondylosis és spondylarthrosis)

Ezek az állapotok korral járnak, a gerinc "elhasználódása" miatt alakulnak ki.

Csigolyák elcsúszása ( Spondylolisthesis és spondylolysis)

Ez az állapot akkor alakul ki, ha az egyik csigolya teste és íve elválik egymástól, ami miatt a gerinc egy része fokozatosan elcsúszik a másik részéhez képest.

Egyéb kiváltó okok

Derékfájás további oka lehet: fejlődési rendellenesség, gyulladásos, reumás eredetű megbetegedés, esetleg daganat is. Kialakulását gyakran baleset utáni állapot okozza. Nem gerinc eredetű elváltozások is okozhatnak derékfájdalmat, főként nőgyógyászati, urológiai, belgyógyászati, ideggyógyászati, onkológiai betegségekkel összefüggésben.


Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos honlapja
1111 Budapest, Kruspér u. 5-7. fszt.4. Bejelentkezés: 20/970-5353
reumadoktor@gmail.com

reuma, reumatológus magánrendelés, derékfájás, isiász, gerincsérv, Budapest, Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

Dr. Eszes István © 2020 NyitólapTünetekSzakrendelésMegelőzésKezelés  • Linkek • Cikkek * Kapcsolat

Graphic Design by Round the Bend Wizards

footer image footer image