NyítólapSzakrendelésKapcsolat

DERÉKFÁJÁS    

 

Tanácsok a derékfájás kezelésére

Ha felismertük a betegséget

Mielőtt orvoshoz fordulna, legalább 24 órán át feküdjön folyamatosan kemény rugózású (vagy szivacsú) fekvőhelyen, csak a WC-re menjen ki! A legtöbb egyszerű derékfájás már ettől jelentősen javul.

Panaszmentessé válása után csak fokozatosan kezdje újra terhelni a derekát: egy-két napig csak függőleges törzs mellett mozogjon, ne emeljen, ne cipeljen, ne hajoljon le semmiért, csak függőleges derékkal guggoljon le! Ezután hagyja el a fájdalomcsillapítókat és néhány hétig ússzon vagy végezzen speciális gerinctornát (ezzel kapcsolatban kérjen felvilágosítást). Ha derékfájása nem múlik el két hét fekvés után sem, illetve a fájdalom hamar kiújul, forduljon orvoshoz!

Orvosi vizsgálat és kezelési lehetőségek

A gerincpanaszokkal általában reumatológus vagy ortopéd szakorvos keressünk fel. Az orvosok általában a következő vizsgálatokat végzik el. Ha nyaki panaszaink vannak, akkor a nyaki mozgásterjedelmeket, a felső végtag neurológiai eltéréseit, reflexeit, izomerőt, érzésbeli eltéréseket vizsgálják. A háti és ágyéki gerincszakasz vizsgálatakor a beteg járását, tartását, a gerinc természetes és kóros görbületeit, mozgástartományait, érzékenységi pontjait ellenőrzik. A neurológiai érintettséget ilyenkor az alsóvégtagon nézik. Rákérdeznek továbbá a széklet- és vizeletürítési, illetve tartási panaszokra is. A vizsgálat után az érintett szakaszról röntgenfelvételt kér az orvos, és mágneses rezonancia vizsgálatot (MRI) is elrendelhet, szükség szerint.

Gyógyszerek

Az orvos felírhat gyógyszereket, attól függően, hogy milyen természetű a derékfájdalom. A gyógyszerek segíthetnek az izmok elernyesztésében, a gyulladás csökkentésében és a fájdalom csökkentésében.

Fizioterápia

Szükség lehet fizioterápiára az izmok görcsének és a gyulladásnak a csökkentésére. Ezt kiegészítheti rehabilitációs kezelés, hogy megelőzhetők legyenek a jövőbeni hasonló esetek. A rehabilitáció elsősorban a hát rugalmasságára és érősítésére irányul.

Medenceőv

Ha a hosszú ideig tartó állás vagy ülés rosszabbodást okoz, az orvos felírhat speciális medenceővet ami segíthet a fájdalom csökkentésében és a derék tehermentesítésében.

Súlycsökkentés

Ez talán a legfontosabb. Gyakran csak 5 kg súly csökkentés elegendő a testtartás megváltozásához, ami leveszi a nyomást a hátról

reuma, reumatológus magánrendelés,fizioterápia, derékfájás, isiász, gerincsérv, Budapest, Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos


Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos honlapja
1111 Budapest, Kruspér u. 5-7. fszt.4. Bejelentkezés: 20/970-5353
reumadoktor@gmail.com

Dr. Eszes István © 2020 NyitólapTünetekSzakrendelésMegelőzésKezelés  • Linkek • Cikkek * Kapcsolat

Graphic Design by Round the Bend Wizards

footer image footer image