NyítólapSzakrendelésKapcsolat

DERÉKFÁJÁS    

 

Csigolyameszesedés

DERÉKFÁJÁS - EGYIK OKA LEHET A CSIGOLYAMESZESEDÉS

 

A gerinc az emberi test egyik legfontosabb része, és egyben a legérzékenyebb is. Az ott kialakult problémák kihathatnak az ember mindennapjaira, hiszen az itt megjelenő elváltozások kínzó fájdalomban nyilvánulhatnak meg.

Mi a spondilózis?

A spondilózis – vagy más néven csigolyameszesedés- a csigolya peremeken látható meszes felrakódás. A víz, így a rugalmasság elvesztésének következtében a gerinc csigolyái elcsúsznak, közelebb kerülnek egymáshoz, és a gerincvelőből kilépő idegek nyomás alá kerülnek. Legrosszabb eset, amikor a túlfeszülés miatt csontos hidak alakulnak ki. Bár kezdetben tünetmentes lehet, ám előrehaladottabb állapotban a probléma nagyfokú fájdalommal, esetleg mozgásbeszűküléssel jár.

Érdemes megemlíteni, hogy nem keverendő össze a kisízületek meszesedésével a spondylarthrosis-sal, valamint a csigolyák elcsúszásával, a spondylolisthesis-szel, mely általában veleszületett csigolyaív deformitás, szakadás talaján alakul ki.

A spondilózis előrehaladottabb tünetei

• derékfájás

• mozgásra fokozódó fájdalom

• mozgásbeszűkülés (pl. hajláskor)

• alsó végtagba sugárzó fájdalom (nem minden esetben)

Gyógyítás

A diagnózis fizikális vizsgálattal és röntgenfelvétellel gyorsan felállítható. Szerencsére műtétre az esetek nagy részében nem kerül sor, így az elsődleges feladat a gyulladás és a fájdalom megszűntetése. Ehhez azonban meg kell állapítani a probléma pontos kiindulási helyét, ami nagy szakértelmet és tapasztalatot kíván, ugyanis ennek hiányában a várt hatás elmarad.

Forrás: Egészségmagazin - Csigolyameszesedés is okozhat derékfájást

 

Dr. Eszes István © 2020 NyitólapTünetekSzakrendelésMegelőzésKezelés  • Linkek • Cikkek * Kapcsolat

Graphic Design by Round the Bend Wizards

footer image footer image